Соєвий соус - одна з найпоширеніших і найпопулярніших приправ у світі, настільки поширена, що легко забути про його довгу і багату історію.
Будучи основним продуктом харчування для багатьох поколінь в Японії та інших азіатських країнах, соєвий соус щодня вживають по всьому світу, а його унікальна солоність і смак роблять його чудовим вибором для низки популярних страв азіатської кухні.
Процес виготовлення соєвого соусу довгий і складний, і може минути багато місяців, перш ніж партія соєвого соусу буде доступна для купівлі та вживання. Тут ми розглянемо деякі інші цікаві факти про цей чудовий соус, який люблять у всьому світі.
Він надзвичайно популярний
Соєвий соус більш популярний, ніж багато хто думає, просто важко оцінити його популярність у західних країнах через те, що його споживають не так часто, як на сході. Але в Японії та сусідніх країнах соєвий соус продається мільйонами щороку, що робить його однією з найбільш продаваних приправ усіх часів.
Він дуже древній
Хоча за останні сто років процес приготування соєвого соусу зазнав значних змін, рецепти його приготування не зазнали значних змін протягом століть. Насправді, багато істориків вважають, що соєвому соусу тисячі років, і ним насолоджувалися переважно китайці, які жили за часів династії Західна Хань. Хоча конкретне походження соєвого соусу не встановлено, більшість вважає, що йому загалом близько 2200 років, що робить його одним із найдавніших соусів у світі.
Безліч різновидів
Хоча ми звикли купувати соєвий соус певної марки в місцевому супермаркеті, насправді існують десятки різних сортів, які розвивалися впродовж багатьох років, і кожен з них відрізняється по-своєму. Деякі з них густіші, деякі роблять із набагато меншою кількістю солі, а деякі містять особливі інгредієнти, що підкреслюють той чи інший смак. Одним із найпопулярніших є світлий соєвий соус, який має золотисто-коричневий колір, але містить багато солі та використовується здебільшого для приготування страв суші. Тамарі - ще один вид соєвого соусу, який не містить глютену та має м'якший смак порівняно з іншими видами соусів.
Містить антиоксиданти
Завдяки процесу виготовлення соєвий соус переповнений антиоксидантами. Насправді, в ньому їх у десять разів більше, ніж у червоному вині.
Він може зберігатися століттями
Високий вміст солі в соєвому соусі означає, що бактерії, як правило, не можуть рости в соусі, що дає змогу соєвому соусу зберігатися протягом багатьох років, не псуючись. Це багато в чому пояснює, чому соєвий соус було вперше розроблено багато тисяч років тому.